block 1

Wat(t) er en lampes kraft?

 

 Indtil for nylig blev lysets kraft defineret af dets wattforbrug (watt), men i dag vil du se, at LED-pakker også viser lumen såvel som volt, men hvad er forskellen mellem disse tre? Vi besvarer alle disse spørgsmål og meget mere!

Køb nu

Watt vs. Lumen

En lampes effekt er den mængde energi/kraft, som lampen bruger, og lumen er en enhed for den mængde lys/lysstyrke, der produceres af en lyskilde. Lumen er faktisk en bedre måde at vide, hvor lys en pære virkelig er, da den indikerer lysintensiteten og output fra det specifikke lys, mens watt kun indikerer lysets energiforbrug. Jo højere lumeneffekt, jo lysere er lyset. Derfor angives lumenværdien nu på forsiden af pære- og lyspakker, når det kommer til at indikere lysstyrken, så vær mere opmærksom på lumeneffekten snarere end watt-effekten!

block 4

LED lys

Det er umuligt at konvertere watt til lumen, de er to helt forskellige måleenheder. Det blev tidligere angivet, at en højere watt ville give en vis mængde lys, men det har ændret sig, så nu ser du nogle LED-pærer, der har lav watt-effekt, men som kan give stort lyseffekt. Så nu er det bedst at se på en lyskildes lumenudgang snarere end effekten.


Hvad er spænding?

Spænding eller volt angiver den elektriske spænding på en lampe. Hovedstrømmen i husstande i Danmark er normalt 220V, og næsten alle lamper fungerer med denne standardspænding. Der findes dog undtagelser, såsom visse forsænkede lys på 12V. Hvis du vil konvertere højspænding (fra 220V) til en lavere spænding (12V), skal du bruge en transformer. En transformer sikrer, at strømmen konverteres fra 230V til 12V. Eksempler på en transformer er opladeren til din mobiltelefon eller adapteren i din bærbare computer.

Det er vigtigt at huske følgende:Forskellen mellem 12V og 220V – se fordele og ulemper nedenfor. Fordelen ved et 12V lys er, at de holder længere, fordi de arbejder på lav/mindre spænding. En ulempe er, at det kun fungerer med transformer. Fordelene ved en 220V lampe er, at der ikke kræves nogen transformer, og den kan installeres direkte i dit lysnet. Derudover kan 220V bruges med næsten alle pærer.

 
emico-featured

LED-lamper