What are IP classifications?

Hvad er IP-klassifikationer?

 

Du ser ofte en angivet IP-værdi på belysning, men hvad betyder denne værdi eller klassifikation egentlig? IP står for Ingress Protection eller International Protection-klassificering. Det første tal angiver graden af beskyttelse mod faste stoffer og det andet tal beskyttelsen mod fugt og støv. Indendørslamper har normalt en IP-værdi på 20 (IP20), som er tilstrækkeligt til at beskytte mod støv på fx en pendel til din stue, en loftslampe i dit soveværelse eller en forsænket spotlight i din gang, som ikke behøver ekstra beskyttelse. Men når det kommer til badeværelser og enhver udendørs belysning, er det en anden sag, da vand og elektricitet ikke må blandes. I denne slags områder har du brug for en højere IP-værdi, jo højere IP-klassificering, jo mere er belysningen modstandsdygtig over for fugt og vand.


IP-klassificering af lamper

Følgende IP-klassificering er den mest almindelige i belysning:

  • IP20: Støvtæt
  • IP21: drypfast (må ikke komme i direkte kontakt med vand)
  • IP23: Støvregn (må ikke komme i direkte kontakt med vand))
  • IP44: Stænktæt (velegnet til badeværelser og overdækket brug udendørs)
  • IP54: Stænk- og støvtæt (egnet til badeværelser og overdækket brug udendørs)
  • IP65: Støvtæt og beskyttet mod vandstråler med lavt tryk
  • IP67: Støvtæt og beskyttet mod påvirkninger fra nedsænkning op til 1m eller 30 minutter.
  • IP68: Komplet støv- og vandtæt (beskyttet mod lang nedsænkningstid i vand)

Når det kommer til IP-klassificering til udendørs brug eller på badeværelser, er denne opdelt i zoneområder, hvor hvert lys har brug for en tilpasset IP-værdi.

block 7


Minimum IP-værdi på et badeværelse

Zone 1 er badeværelset og bruseområdet Dette område har brug for en højere IP-værdi, da der er meget fugt og vand, som lyset skal beskyttes mod, derfor er der brug for en IP65 og derover med en 12V lyskilde. Lysene skal monteres mindst 225 cm fra bunden af badekarret eller bruseren.

Zone 2

Zone 2 er vasken og toiletområdet på dit badeværelse eller lukkede brusekabiner. Dette område kræver ikke en høj IP-værdi, da der ikke er direkte kontakt med vand under brug, derfor gør en IP44 sig gældende, og alle lys skal monteres 60 cm fra zone 1.

Zone 2

Zone 3

Zone 3 er de områder omkring badeværelset, hvor der kan forekomme fugt. Dette område har ingen form for direkte kontakt med vand, undtagen hvor der opstår kondens, den nødvendige IP-værdi er defor IP21.Minimum IP-værdi til udendørs brug

Brug af udendørs belysning kan også opdeles i zoner. Zone 1 er fuldt eksponerede områder, hvor et lys er direkte i kontakt med alle typer vejrelementer som kraftige regnvejr, sne, vind og hagl, derfor skal lampen være i stand til at modstå disse elementer og mere. Disse lamper kræver derfor en meget høj IP-værdi, og en værdi på minimum IP65. Men hvis dit lys monteres i et område, hvor det skal nedsænkes dybt ned i jorden, kræver det en meget høj IP-værdi på mindst IP67 og derover.

Zone 2

Zone 2 til udendørs lysbrug er lamper monteret i et område, hvor lampen ikke er direkte udsat for udvendige elementer, disse monteres i et område, hvor der er et loft eller en struktur, der giver ly ovenfra. Disse områder såsom din veranda med loft, skure eller garager med soffit kræver en minimum IP-værdi på IP44.

IP

Zone 3

Zone 3 til udendørs lysbrug er et område, hvor lampen er helt beskyttet mod udvendige elementer. Så overdækkede tage eller store soffitter, ikke-eksponeret altan eller veranda og andre lignende områder, hvor en lampe er fuldstændig beskyttet mod enhver form for direkte kontakt med vand- eller vejrrelaterede elementer, kræver en IP-minimumsværdi på IP23.

emico-featured