Spar energi med belysning

Vi må alle se i øjnene, at tiderne kræver, at vi sparer på energien. Ikke kun på grund af høje gas- og elregninger, men også for at give miljøet en hjælpende hånd og leve mere bæredygtigt. Men hvilke tiltag kan du foretage? Læs, hvad du kan gøre for at spare energi nedenfor.


Energy_Saving_Calc

Besparelsesberegner

LED ift. glødepære

Antal lyskilder

1

10

30

Gennemsnitlige brændetimer pr. dag

1

4

24

Din energipris pr. kWh

0.50 kr

2.00

7.50 kr

Besparelse om måneden*:

0.63

*Forklaring af nedenstående beregning

Samlede omkostninger for glødepærer:

0.70

Samlede omkostninger for LED-pærer:

0.07

Tilbagebetalingstid ved LED-lys:

380

*Beregningen er baseret på et energieffektivitetsforhold på 10/1 til fordel for LED.
Det er besparelser pr. måned, som beløber sig til kr pr. dag eller kr pr. år!
Baseret på en gennemsnitlig købspris på 40,00 kr pr. LED-pære.

Bemærk venligst: Besparelsesberegningen er baseret på skøn og skal ikke betragtes som præcis. Lampandlight kan ikke holdes ansvarlig for eventuelle forskelle mellem den beregnede besparelse og den faktiske besparelse.


Spar energi med LED-belysning

LED-belysning er den mest energieffektive indenfor belysning. Faktisk bruger en LED-pære 80-90 % mindre strøm end en halogen- eller glødepære. Vil du gerne vide mere om, hvordan du kan spare energi med LED-belysning, og hvad det kan gøre for dig?


Spar energi med loftventilatorer

Vidste du, at du også kan spare gas og energi med loftsventilatorlys? Dette skyldes, at de fleste ventilatorer har en vinterindstilling ud over sommerindstillingen. Når ventilatorens blade drejer den anden vej, har det en opvarmende, snarere end en kølende effekt. Desuden er de et perfekt blikfang, og loftsventilatorer med lys giver lys og forbruger i gennemsnit 20 gange mindre strøm end et klimaanlæg! Vil du vide præcis, hvordan det fungerer?


 

Smart belysning

Smart belysning er altid LED-belysning, hvilket gør den energieffektiv! Men da du også kan fjernstyre disse, har du aldrig for meget lys tændt. Også når du ikke er hjemme. Smart belysning fås ofte i forskellige farver. Brug af en varm farvenuance får også rummet til at virke varmere. Og du behøver ikke tænde for varmen med det samme, når det bliver lidt køligt.

 

Sensor belysning

Udendørsbelysning behøver selvfølgelig ikke altid at være tændt. Det er energispild, når du ikke bruger det. Belysning med bevægelsesdetektorer sikrer, at lyset kun er tændt, når du har brug for det. Lampen slukker automatisk efter et par sekunder, når den ikke længere registrerer bevægelse.

 

Solar belysning

Generer energi med solen: Så bliver det ikke mere bæredygtigt! Vores udendørs solcellebelysning sørger for, at din have bliver oplyst på en energieffektiv måde. Lampen omdanner solstråler til energi, som tænder dine havelys, så snart det bliver mørkt.


Om energimærket

Inden du køber et elektrisk apparat, skal du altid tjekke energimærket. Det angiver nemlig energiforbruget i kWh pr. 1.000 timer. Energimærket kan være en afgørende faktor ved køb af et produkt. Faktisk kan det spare dig for mange penge, når du går efter et produkt med en grønnere etiket. Kunne du tænke dig at vide om Europa-Kommissionens nye energimærke?


Et lyst interiør

Det virker indlysende, men det er måske undsluppet din opmærksomhed. Et lyst interiør Ved at bruge lyse farver har du brug for mindre lys, hvilket resulterer i et reduceret elforbrug. Faktum er, at mørkere farver absorberer lys, mens lyse farver reflekterer det. Derudover føles et lyst interiør mere rummeligt. En win-win situation!

Varme lyse farver skaber et varmt interiør

Det hele handler om en varm atmosfære. Vidste du, at hvis du vælger en lyskilde med et lavt Kelvin-tal, virker det automatisk varmere? Din hjerne narrer dig til at tro, at det ser varmt ud i rummet på grund af den lyse farve. En meget enkel, men effektiv måde at få det til at virke varmere på!

Lampeskærme af glas eller i lyse farver

Lampeskærme i glas eller lyse farver kan også bidrage til mere varme i indretningen. Ved at vælge en råhvid eller beige lampeskærm, for eksempel. Eller ved at placere en lav Kelvin lyskilde i en lampeskærm af glas. Den er meget synlig, og en varm farve lys bidrager også til en varmere atmosfære.


Sparetips

Så udover at være miljøbevidst, kan belysning også yde et væsentligt bidrag til at reducere strømforbruget og dermed energiregningen. Men hvad kan du ellers gøre for at designe dit interiør så energieffektivt som muligt?

 

Lees meer

Ofte stillede spørgsmål

 

  • Er LED mere effektiv end halogen?

Ja, en LED-pære bruger i gennemsnit 8 gange mindre strøm end en halogenpære for at producere den samme mængde lys. Sammenlignet med en glødepære er det hele 10 gange mindre!

 

  • Hvorfor kommer LED-belysning nogle gange med et E-, F- eller G-energimærke?

Meget har ændret sig siden november 2021, når det drejer sig om energimærker. Produkter, der plejede at få A++-mærke er nu et mærke, der ikke længere eksisterer. Lamper, der tidligere havde et A+-mærke, falder nu muligvis ind under C-mærket. Dette skyldes, at retningslinjerne er blevet opdateret, da energieffektive produkter udvikler sig hurtigt, og EU ønsker at tilskynde virksomheder til at være i stand til at lade produkter udvikle sig under bæredygtige forhold.

 

  • Hvilke lamper bruger mindst strøm?

LED-lamper er de mest energieffektive lyskilder, der findes.